Robo-stairs

Probleem
Ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking ondervinden hinder in veel van hun dagelijkse activiteiten, waaronder de toegankelijkheid van hun leefomgeving. Trappen vormen daarbij de grootste uitdaging op het gebied van toegankelijkheid, zoals ook blijkt uit onderzoek rondom een gezonde leefomgeving. In de huidige bouwpraktijk zijn trappen de standaard manier om van de ene naar de andere verdieping te komen. Voor mensen met mobiliteitsproblemen werkt deze oplossing echter niet.

Onderzoek
Dit onderzoeksproject wil een eerste stap zetten richting het ontwikkelen van een ‘slimme trap’ in huizen voor ouderen met mobiliteitsproblemen, door het ontwikkelen van een prototype van de Robo-stairs. Dit prototype is een unieke combinatie van de voordelen van zowel een lift als een trap, waarbij de bewoonbare oppervlakte vergroot kan worden en mentale en fysieke gezondheid van de gebruiker gestimuleerd wordt.

Prototype
Door middel van brainstorming met experts, interne en externe deskundigen en studenten is een innovatief product ontwikkeld als onderdeel van de Empathische Woning. Hierbij kan door middel van horizontale aandrijving een verticale beweging tot stand worden gebracht. Op deze wijze stimuleert de Robo-stairs beweging en draagt deze bij aan een gezonde woonomgeving. Het ontwerp is door het lectoraat Architecture in Health ontwikkeld in samenwerking met studenten van de opleidingen werktuigbouwkunde en industrieel product ontwerp in de semesters najaar ’17 en voorjaar’18. Deze verschillende concepten zijn daarna verder uitgewerkt in het prototype.

Contactpersoon

Masi Mohammadi
Masi MohammadiProjectleider

Projectpartners

Meer projecten

Guiding Environment

Smart Circular Components

Edible wall

Chef