COOK3R

Ondervoeding

Els is 89 jaar en heeft dementie. Ze is blij dat ze nog zelfstandig woont in haar eigen huis. Een van haar problemen is ondervoeding.  De maaltijden van de maaltijdservice eet Els niet op, ze smaken haar niet. Zelf koken lukt niet meer. Els weet niet meer goed welke handelingen ze moet verrichten en soms vergeet wat ze aan het doen is. Dan gaat ze de keuken uit en laat het gas aanstaan.

Jacob is sinds korte tijd weduwe. Hij heeft nooit leren koken, dat deed zijn vrouw altijd. Wat zou ze trots op hem zijn als ze kon zien dat hij het nu zelf kan. Hij vraagt zich af waar hij op moet letten, moeten eerst de aardappelen op het vuur of juist de bonen?  Een maaltijdservice wil hij niet, hij smeert dan maar opnieuw een boterham.

Ouderen en ondervoeding. Verschillende oorzaken zorgen ervoor dat ondervoeding een veelvoorkomend probleem is. Verminderde eetlust, dementie en moeite met de handelingen zijn daar voorbeelden van.

COOK3R.

Ouderen die graag zelfstandig hun maaltijd willen bereiden, hebben soms hulp nodig om dat veilig en goed te kunnen doen. De COOK3R is een kookhulpmiddel dat ouderen begeleidt bij zelfstandig koken.

De COOK3R wordt over het fornuis geplaatst en heeft het 3 staps-model. Afhankelijk van de mate waarin begeleiding nodig is, past de COOK3R zich modulair aan. De ondersteuning varieert van lichte ondersteuning met veel eigen invloed tot het volledig bereiden van de maaltijd.  Daarmee biedt de COOK3R een oplossing voor ouderen en iedereen die ondersteuning kan gebruiken bij het bereiden van een maaltijd.

Het resultaat? Els kan veilig koken en als ze vergeet dat ze aan het koken is, geeft de COOK3R signalen die haar bij het kookproces houden. Jacob eet weer een warme maaltijd en leert met hulp van de COOK3R in welke volgorde de pannen op het fornuis moeten.

Contactpersoon

Liesbet Rabbinge
Liesbet Rabbinge

Projectpartners

Interesse in het project COOK3R en wil je partner worden? Meld je aan via onderstaande button en wij nemen contact op.

Aanmelden

Meer projecten

ROBO-stairs

Guiding Environment

Edible Wall

Smart Circular Components