Opening Fit the Future

Eind november is de inspiratie- en onderzoekswoning van het project ‘ Fit the Future’  officieel geopend. Dit gebeurde in Arnhem, tijdens het congres Enabling Environment van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Tijdens dit congres kreeg lector Masi Mohammadi van het lectoraat Architecture in Health symbolisch het huis in miniatuurvorm overhandigd van de initiatiefnemers Gerard Nijboer (Huis & Milieu), Ron van Wijk (GFSC Consultants) en Martin Koppenhol (VBI).

Studenten maken huis van de toekomst
” Deze woning verbindt het onderwijs met de praktijk”, beargumenteerde Van Wijk deze overhandiging.”  Koppenhol voegde toe: ” Zo geven we studenten de kans om het huis af te maken en hiervan het huis van de toekomst te creëren. Nu moeten we samen doorpakken en elkaar verder helpen.”
Bij de lancering was ook gedeputeerde Josan Meijers aanwezig. Namens de provincie Gelderland is zij verantwoordelijk voor Wonen, Ruimte en Water. ” We willen allemaal langer zelfstandig wonen. Ons huidige aanbod is echter niet meer geschikt. Daarom willen we onderwijs en ondernemers aan elkaar koppelen.
Studenten werken namelijk vernieuwend en verfrissend. En hun ideeën mogen ook mislukken. Het gaat erom dat we van elkaar leren.”

Comfort, flexibiliteit en gezondheid
Volgens Koppenhol staan in de woning van de toekomst drie aspecten centraal. ” Op het gebied van wonen willen consumenten comfort, flexibiliteit en gezondheid. Daarom is onze voornaamste opdracht om bestaande bouw mooier en duurzamer te maken.”
Deze inspiratie- en onderzoekswoning staat op het Arnhemse industriegebied De Kleefse Waard en DuurzaamGebouwd.nl heeft hieraan al eerder aandacht besteed. VBI heeft deze woning in 2011 op een beurs gebruikt om het daarna te verplaatsen naar het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in Rotterdam. Daar diende het als conceptwoning om aan te tonen hoe er omgegaan kan worden met intelligentie en flexibele ondeelbaarheid. Nu krijgt het casco een derde leven. In 2011 had de woning al een EPC van 0,4. De innovatieve woonconcepten in de demo- en onderzoekswoning zijn afkomstig van studenten van de TU in Eindhoven en van de Faculteit Techniek van de HAN.

Bron: Duurzaam Gebouwd