Minorstudenten ontwikkelen concepten
voor woning van de toekomst

Een trap die in het plafond verdwijnt en een muur waar zowel een eettafel als een bank uitgehaald kan worden. Studenten van de minor Zorggericht Bouwen brengen de demowoning in industriepark Kleefse Waard een slag verder.

Demowoning
In juli 2014 begon het lectoraat Architecture in Health, samen met een aantal partners, aan de bouw van een demowoning in industriepark Kleefse Waard te Arnhem. Doel: nieuwe woontypologieën realiseren en testen.

De demowoning valt onder het project Fit the Future, een leer- en inspiratieproject voor duurzaam en gezond bouwen. Dit project werd in het leven geroepen omdat de woonwensen en -behoeften van mensen veranderen. Voor senioren, bijvoorbeeld. Door vergrijzing is de kans groot dat het aantal mensen met een lichamelijke beperking groeit.

Onderzoek en innovatie
De meeste woningen zijn, qua woonbehoeften, niet toekomstbestendig. Daarom doet het lectoraat Architecture in Health onderzoek naar nieuwe woonomgevingen, met de hulp van studenten van diverse hogescholen en de TU Eindhoven.

Van februari tot en met juli 2015 stortten studenten van de HAN-minor Zorggericht Bouwen zich op nieuwe producten voor de demowoning. In multidisciplinair verband. De studenten waren afkomstig van de opleidingen Werktuigbouwkunde, Bouwkunde en Ergotherapie.

Space4u(se)
De studenten zochten een oplossing voor een bekend probleem in huidige woningen: gebrek aan ruimte. Ze ontwikkelden het Space4u(se)-concept. Een vrije plattegrond die zoveel mogelijk ruimtelijkheid biedt. Binnen dat concept werden verschillende producten ontwikkeld.

Functiewand
De studenten ontwierpen bijvoorbeeld een functiewand, die verschillende opties bevat: opbergen, koken, eten, zitten, slapen en persoonlijke verzorging. De gebruiker kiest welke functie hij of zij op welk moment gebruikt. Er kan bijvoorbeeld een bank uit de wand worden gehaald, maar ook een eettafel.

Trap
Om nog meer ruimte te besparen, bedachten de studenten een trap die in het plafond opgaat wanneer die niet in gebruik is. Mensen die moeite hebben met lopen kunnen vaak toch geen – of moeilijk – gebruik maken van een trap.

De trap kan bovendien worden getransformeerd tot lift. Op die manier blijven verdiepingen bereikbaar voor mensen die geen trap meer kunnen gebruiken.

Vervolg
Dit zijn maar een aantal voorbeelden van concepten. Voor meer informatie over het project Fit the future kunt u langs gaan bij het lectoraat Architecture in Health (Ruitenberglaan 26, Arnhem, F3.14) of kijken op www.fitthefuture.nl.