Demowoning HAN bijna klaar

De demowoning voor duurzame woonconcepten is bijna klaar. De woning wordt neergezet in het kader van ‘Fit the future’ en is een leer- en inspiratieproject voor duurzame bouw, met name voor senioren.

Binnen het project werken studenten samen met het bedrijfsleven aan een concept waarin ecologische en sociale aspecten van duurzaamheid samengaan. De studenten ontwikkelen in de demo- en onderzoekswoning toepassingen waardoor mensen op leeftijd langer thuis kunnen blijven wonen. Dat vraagt onder andere om aanpasbaarheid van de woning.

“Innovatie begint en eindigt met één woord”, aldus lector Masi Mohammadi van het lectoraat Architecture in Health aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). “En dat woord is: ‘wij’.” Want ze doen het samen. Het initiatief was van de HAN, Huis & Milieu BV en de Greenhouse op IPKW.

Studenten van de HAN en de Technische Universiteit Eindhoven bedenken de innovatieve ideeën en bouwtoeleverende ondernemers als VBI uit Huissen doen de praktijkuitvoering. De Greenhouse, incubator voor cleantech startups, heeft een proefveld van 500 m2 ter beschikking gesteld, pal voor hun gebouw.

“Dit wordt een open source leeromgeving”, legt Ron van Wijk, projectleider van ‘Fit the future’ uit. “Het mooie is dat alles dus heel transparant moet zijn, ook voor de bedrijven die mee doen.” En dat doen ze graag, vertelde Gerard Nijboer van Huis & Milieu: “Wij krijgen veel energie van werken met jonge mensen. Die denken niet in problemen, maar in oplossingen.” Louis de Boer van de Greenhouse prees dit project omdat ecologie en economie hier hand-in-hand gaan.

De funderingen van het ‘Fit the future’-huis wordt een Smartfoot van IJB Groep en symbolisch wordt de eerste paal van In en OUT, exclusief voor tuin en interieur uit Rossum, in de grond geschroefd. De woning krijgt de standaardmaat van 5,40 bij tien meter. “Maar als de studenten het willen aanpassen omdat dat handiger is voor senioren dan kan dat. Het huis is helemaal flexibel”, zegt Martin Koppenhol van VBI.